Bilim Adamları Açıkladı : Havalar Daha kötü olacak


Dünya kötü hava koşullarının yol açtığı felaketlerle boğuşurken, bilimadamları iklim ısındıkça aşırı hava koşullarının şiddetinin ve sıklığının artacağını bildiriyorlar.
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'dan iklim değişikliği uzmanı John Magrath, "Dünya bize bir mesaj gönderiyor. Bu mesaj, aşırı hava koşullarının istisna olmaktan ziyade rutin hale geleceğidir" dedi.

Magrath, küresel ısınmanın daha yüksek sıcaklıklar anlamına geldiği şeklinde bir yanlış anlayış olduğunu belirterek, "Aslında bu, iklim sisteminde daha fazla enerji birikmesi ve bunun da aşırılıkları ve kaotik durumu harekete geçirmesi anlamına geliyor" dedi.

Bilimadamları, küresel ısınmayla, kuraklıkların ve sellerin daha şiddetli olmasının beklendiğini söylüyorlar.

Avustralya'daki seller, Pasifik okyanusunun bazı bölgelerinde deniz yüzeyi ısısının normalden daha soğuk olması anlamına gelen "La Nina" hava olgusuna bağlanıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'nden Ömer Baddur, La Nina'nın doğal olarak oluştuğunu ve bunun iklim değişikliğiyle bağlantısının belirsiz olduğunu söyledi.

Baddur, "Ancak bildiğimiz gibi, sebebi ister La Nina, ister El Nino isterse başka bir faktör olsun, aşırı hava olayları iklim değişikliği çağında daha yoğun görülecek" dedi.

Sigorta şirketi Munich Re'nin istatistiklerine göre, 2010'da onda dokuzu hava koşullarıyla bağlantılı olmak üzere 1000 kadar doğal felaket meydana geldi. (AA)