Amasya'ya ilk Cemevinin temeli atıldı

Amasya'ya yapılacak olan ilk Cemevinin temeli atıldı. Alevilerin ibadet yeri olan Cemevinin temeli, Hacı Bektaş Veli Dergahı 23. postnişini olarak görev yaptığı sırada 2. Mahmut tarafından önce idama mahkum edilen, sonra Amasya'ya sürgün edilen Pir Hamdullah Çelebi'nin türbesinin yanına atıldı.
Amasya- Hamdullah Efendi Yaşatma ve Kültür Derneği tarafından yaptırılan Cemevinin temel atma törenine Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, Amasya Barosu Başkanı Adnan Hasip Yalçın, CHP İl Başkanı Melik Derindere, çeşitli sivil toplum örgüt temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.
Okul sergisi açılışlarına dahi katılan AKP Amasya milletvekilleri ve il ve ilçe yönetimi davet edildiği halde Cemevinin temel atma törenine katılmadı.
Hamdullah Efendi Yaşatma ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Çelebi temeli atılan Cemevinin Amasya merkezde ilk olduğunu, Alevi kültür ve inancının yaşatılmasında önemli bir işlevi yerine getireceğini belirttiği konuşmasında Aleviliğin bin yıldan beri her türlü baskıya, katliama ve asimilasyon karşısında Anadolu’da var olma mücadelesi verdiğinin altını çizdi.
Köyden kente göç sonucunda Aleviliğin kente uyum sağlama ve kentte de yaşama konusunda sıkıntıların doğduğuna dikkat çeken Çelebi, Alevi inanç ve kültürünün yaşamasında kent merkezlerine yapılacak Cemevlerinin önemine işaret etti. Alevilerin ibadet yerinin Cemevi olduğunu belirten Çelebi “Aleviliğin yüz yıllarca karşı karşıya kaldığı asimilasyon sorununu iyi anlayabilmek ve kamuoyuna iyi anlatabilmek için sorunun Osmanlı ve öncesi yıllarına da bakmak gerekir. Bu bağlamda irdelediğimiz zaman Alevilerin yüz yıllarca İslam coğrafyasında büyük baskı ve yasaklamalara, kimi zaman da katliamlara maruz kaldığını, çok büyük sorunlar yaşadıklarını biliyoruz. Tüm bu baskı ve katliamlara rağmen Aleviler inanç biçimlerini, örf ve adetlerini, ritüellerini oldukça ağır şartlara rağmen bozulmadan bu günlere getirmişlerdir. Biz istiyoruz ki bu inanç ve kültür gelecek kuşaklara da aktarılsın. Aleviler özgür yurttaşlık içinde inançlarını özgürce yaşasınlar” diye konuştu.
Gelinen noktada devletin Alevi köylerine cami yaptırıp, kadrolu imam atadığını, zorunlu din derslerinin devam ettiğini ve Aleviler üzerinde baskı ve asimilasyonun devam etiğine dikkat çeken Çelebi Cemevinin iki yılda bitirmeyi hedeflediklerini belirti.
Temel atma törenine katılan Vali Daşöz de konuşmasında “İnsanları, gönülleri, kalpleri birbirine yaklaştıran her şeyde bir hayır vardır. Bu kültür merkezi ve cemevimiz sadece alevi vatandaşlarımız için değil, tüm Amasya’mız için birlik, beraberlik dostluk ve kardeşlik adına büyük bir sembol olacaktır" dedi.
Mehmet Menekşe - Cumhuriyet - 12 Ocak 2011